امام مبین و کتاب مبین
به نام خدا ، با سلام و عرض ادب
این مطلب نیاز به تصحیح و ویرایش دارد. ارادتمند : هدهد
امام مبین و کتاب مبین
بسم الله الرحمن الرحیم
وکل شیءٍ أحْصَیْنَاهُ فى امام مبین ١٢٠ / یس. وکل شئی أحصینا کتابا - ٢٩ / نباً
احصینا یعنی ما احصا می کنیم. احصا یعنی آمار
آیه اول طبق ترجمه مرحوم الهی قمشه ای چنین است:
ما مردگان را باز زنده گردانیم، کردار گذشته و آثار وجودی آینده شان همه را در نامه اعمال آنها ثبت گردانیم، در لوح محفوظ خدا یا قلب امام خلیفة الله آشکارا همه را به شمار آورده ایم.
ترجمه آیه دوم : آنها به حقیقت ایمان به روز حساب نداشتند، و آیات ما را از فرط نادانی سخت تکذیب کردند و حال آنکه حساب هر چیز را ما در کتابی احصا کرده ایم...
دو آیه فوق نشان از ثبت و ضبط تمام اعمال انسانها دارد اما نکته مورد بحث اینجاست که چرا در آیه اول از کلمه امام استفاده شده.
کلمه احصیناه دو بار در قرآن آمده، در همین دو آیه، و کتاب وامام معنی شده اند.
در آیه اول انسان انتظار دارد که خداوند به جای کلمه امام از کلمه کتاب مبین استفاده می کرد ولی از آنجا که تمام کلمات و حروف قرآن کریم براساس یک نظم و مهندسی خاص الهى بوجود آمده، کلمه رازناک امام در آیه اول حکایت از اسرار بزرگی دارد.
امام در زبان و فرهنگ عربی به معنای پیشوا و رهبر و زعیم و جلودار و سر کرده و مسئول است و در هر حال معنای «کتاب» ندارد. در ترجمه الهی قمشه ای نیز به عنوان به عنوان قلب امام آشکار، خلیفة الله، معنا شده است.
آیا تمام اعمال انسانها در قلب رهبر و امام معصوم و یا پیامبر اسلام ثبت و احصا می شود؟
آیا قلب امام معصوم احصاگر کلیه اعمال مثبت و منفی مردم است؟
آیا قلب نازنین امام کتاب مقدرات هستی است. آیا منظور از امام، شخص است؟ همانگونه که منظور از کتاب کتاب معمولی و کاغذ و دفتر نمیتواند باشد، شاید امام هم شخص نباشد. شاید هم قلب امام زمان و عصر باشد. به هر حال، در این نکته شکی نیست که تمام اعمال انسانها در جانی ثبت و ضبط می شود و به خودشان بر میگردد. و انسانها در دنیا و آخرت نتیجه اعمال خود را می بینند ولی آن لوح محفوظی که تمام کارها را ثبت میکند و یا در آن ثبت میشود برای عقل آنها قابل فهم نیست ولی وجود دارد و ذرة المثقالی از دید او پوشیده نیست.
لطفاً نظر شریفتان را ارسال فرمائید
عزیزان علاقمند می توانند کتاب عَنقای لاهوت، درباره ارتباط زرقان و سید نسیمی را از اینجا بصورت صلواتی دانلود و مطالعه فرمایند. 160 صفحه در قطع وزیری، مصور، نشر هدهد، چاپ اول، تابستان 1397
والسلام – ارادتمند : محمد حسین صادقی – مدیر انتشارات هدهد، آثار دیگر صلواتی هدهد